Det mesta av Paddelkartans innehåll är flyttat till www.kajak.nu/paddelkartan

. Häng med där! :)
Sydsidan på Östra Bokö

Hällaryds skärgård

Kvällsljus över Hällaryds skärgård

Kvällsljus över Hällaryds skärgård

Hällaryds skärgård ligger strax öster om Karlshamn, ibland även kallad Karlshamns skärgård. Under sommaren är det ett välbesökt område och många tar sig gärna fram här med båt, kanot och kajak. På många av öarna finns det toaletter och sopmajor som Karlshamns kommun ansvarar för.

Det är ingen stor skärgård, men väldigt fin och oftast kan man paddla där i skydd från vindar om man så vill. Paddlingen startar man t.ex. inne i Karlshamn, vid stranden i Kollevik, hamnen i Matvik eller kanske bäst vid stranden i Nytäppet eller kanske borta i Järnavik, allt beroende på hur långt du vill padda. Strax väster om badplatsen i Nytäppet ligger Kajaksyd som säljer och hyr ut kajaker, de kör även kurser, dessutom arrangerar de Nytäppetträffen. Nyttäppetträffen håller till på en ö strax söder om nytäppet, Östra Bokö. Fina stränder på västra sidan och massvis av gräsytor som fåren håller efter. Träffen hålls på sen vår eller tidig sommar. Mellan 30 & 70 paddlare brukar dyka upp, lite beroende på vädret såklart.

Det är relativt lätt att hitta lägerplatser i Hällaryds skärgård. Några av de mest populära öarna bland paddlare är Ö Bokö & Bockö, men det är väldigt bra platser på t.ex. Fölsö, Nastensö, Mjöö, Allböle udde, Harö skärv med flera också. På Tärnö går också bra att tälta, bästa platsen där är vid stranden/badplatsen på öns sydsida men även vid lagunen på nordspetsen eller uppe på höjden i öster . På Tärnö finns kiosk och restaurang sommartid och där går även att hyra boende och ta sig dit med färja om man inte är paddelsugen. På flera av öarna runt i Hällaryd finns det stugor att hyra om man inte är tältsugen. Harö är också tältbar, framförallt på norrsidan. På Joggesö finns även pensionat Gullkråkan.

Vill man så går det att paddla genom hela Hällaryds skärgård på ett par timmar, men det går även att hålla till där och snirkla runt i sin havskajak ett bra tag om man så vill och/eller fortsätta bort mot Tjärö, Ronneby, Listerby, Karlskrona osv… Paddlar man österut mot Järnavik finns där även kajakuthyrning i form av Paddelkompaniet.

Vill man fortsätta sin paddling går det alldeles utmärkt att fortsätta mot Järnaviks skärgård, Ronneby skärgård, Listerby skärgård, Karlskrona skärgård och Blekinge östra för att bara nämna närområdet.

...äpplen i massor...

…äpplen i massor…

Havskajak utanför Allböle

Havskajak utanför Allböle

Väster om Tärnö

Fin liten sandstrand

Fin liten sandstrand på södra sidan av Östra Bokö

Frukostvy på söndagsförmiddagen

får på Bockö

Nyårsafton på Ö Bokö

Nyårsafton på Ö Bokö

Ö bokö

Ö bokö

Kajakparkering

Kajakparkering på Östra Bokös västra sida

No comments yet.

Lämna ett svar

.